vår väg till ett nytt land, Frankrike

lördag 8 oktober 2016

Béziers, en av Frankrikes äldsta städer


att komma bosätta sig i Béziers, dagens beteckning på staden (olika uttryck och stavelser på staden från begynnelsen, Besara, Bessara, Betarratis, Baeterrae, Baetirae, Beterris, Besièrs, Bésiers) som genom arkeologiska utgrävningar och fynd, dateras till år 575 före år 0 och är  därmed Frankrikes näst äldsta stad efter Marseille, känns som att komma hem! blev en lång mening :-)


bild från Oppidum

Inte långt utanför Béziers finner man en stor arkeologisk plats, Oppidum d'Ensérune från ca 600 före år 0, som tros varit bebodd sedan 5000-1800 år före 0, och man har hittat vid vägarbeten i staden Béziers år 2002, tegelsten och en ugn daterad 5000 före år 0.

Mellan 600-500 grundades staden av Greker och fynd från utgrävningar på bl.a Place Madeleine och Rue de la Republic visar att staden var ca 40 hektar stor med avloppssystem, spannmålsreservoarer och villor på 140 kvm!!

"Via Domitia" anlades mellan 121-118 före år 0, som förband Italien med Spanien, och Béziers blev inkluderad/tilldelad Colonia Julia Baeterrae Septimanorum, veteraner i den romerska provinsen Narbonnaise år 36, före år 0, Julia Baetarrae's Romerska kolloni.
Vitt vin exporterades från staden till Rom och vid utgrävningar där har man hittad krus med texten "jag är ett vin från Baeterrae och är 5 år gammalt" och ett med texten "vitt vin från Baeterrae", fantastiskt!! helt klart är det vitt vin man skall dricka i regionen, fast jag själv älskar rött.

Morerna intog staden mellan 720-752 efter år 0 och förstörde i prakten alla vingårdar innan Frankerna återtog och ödelade staden 736-737!!

Katarerna som hade ett starkt fäste i regionen och staden blev attackerad den 21 Juli år 1209 av Påvens rättrogna arme, som gav de boende i staden ett ultimatum, överlämna de "otrogna" eller dö, men staden vägrade och en massaker utfärdades i Påvens namn, man tror att ca 15000 män, kvinnor, barn oavsett ålder slaktades den 22 Juli.medlem dessutom i Most Ancient European Towns Network
så otroligt intressant med en stad som genomlevt det mesta i vår moderna tideräkning och inte att förglömma vår lilla amfiteater

bild från Ville Béziers
 

från 80 efter år 0, med plats för ca 15000 åskådare och var ca 110 meter lång och 90 meter bred. Idag finns knappt något kvar av den då man en gång i tiden använde materialet till att bygga stadsmuren med men, turistbyrån har skapat en app till en platta man kan låna som visar på plats hur det såg ut nästan 2000 år sedan!!

3 kommentarer:

 1. visste att jag sett denna info om den antika romerska arenan men inte hittat den på alla länkar jag kände till, så finns den på min egen blog :-)
  http://www.beziers-in-mediterranee.com/teste-pour-vous-les-arenes-romaines-en-realite-augmentee

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset om att låna platta för att se hur det såg ut för 2000 år sedan! Det skall vi absolut testa. Fin renovering med härliga färger i er lägenhet. Ni kanske skulle gilla den lilla byn Assignan, där stora delar av byns hus har detaljer i rött, lila och rosa. Jag har ett inlägg på min blogg om det, var där senast i slutet av september. http://chevreetcinsault.blogspot.se/2016/09/assignan-rottlila-och-rosa.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sandra, hittade den "rosa" byn och den är verkligen fantastisk!! även din blogg :-)
   Skall så snart vi får möjlighet försöka låna plattan och ta en tur i stan, det bör nog inte vara så krångligt!
   ha en go dag
   Marie

   Radera

kul att du hittat hit, lämna gärna en kommentar om vår blogg :-)