vår väg till ett nytt land, Frankrike

tisdag 1 december 2015

EDF och bankkonto

Då vi genomförde slutköpet av vår lägenhet hos Notarien på en måndag, så fanns ingen möjlighet att ordna med alla papper och abonnemang som behövdes samma dag, detta visste vi innan då alla banker är stängda på måndagar.

Vi hade bokat en tid hemifrån hos Crédit Agricole Languedoc (CA) dagen efter, för att öppna ett bankkonto, öppna en hemförsäkring och ordna ett kontrakt med EDF, i stort sett enda energibolaget i Frankrike.

Vi trodde vi hade fått med alla papper som begärts för att kunna öppna ett bankkonto men icke så var fallet, hade ingen räkning från EDF och man kan ju knappast ha en räkning från dem när man aldrig bott/ägt något i landet innan . . . dessutom måste man ha ett bankkonto för att få ett kontrakt med EDF.

Moment 22 . . . .

tack och lov att jag klarar mig på min Franska och vilja och inte minst all hjälp från vår mäklare så lyckades vi att presentera en faktura från vårt elbolag här i Mölndal, som vi fick skickat till oss på mail och skickat vidare samtidigt till vår kontakt på banken.

Med ett nyöppnat konto och € 50 i insättning direkt, fick vi tecknat en multi-risk hemförsäkring och dessutom genast ett kontrakt med EDF så vi i alla fall har både el och gas i lägenheten.

Ja, alla länder har ju sina byråkratiska vägar och det gäller väl att lära sig hur allt funkar.
Alla våra kommande räkningar som lägenhetens månadsvisa kostnader som el, gas, assurance (hemförsäkring), taxe foncière (fastighetsskatt) och taxe d'habitation (boendeskatt) dras dessutom automatiskt från vårt konto, gäller bara att se till att det finns pengar på det.

Här hemma i Sverige behövs ett SEPA-konto dit man skickar över sina EURO, som man köper av banken utan växlingsavgift, för att kunna betala räkningar inom EU.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

kul att du hittat hit, lämna gärna en kommentar om vår blogg :-)